top of page

TAB OG
SORG

Sorg er en normal reaktion på det at miste. Når én, vi elsker, dør, eller når vi mister noget betydningsfuldt i vores liv, starter en sorgproces som reaktion på tabet. Vores krop og psyke går i gang med at forstå og tilpasse sig, at vi har mistet noget.

Vi er blevet rystede, måske sønderlemmende ulykkelige, og vi går derfor i gang med at arbejde med at forstå, hvordan livet har forandret sig og med at holde en mental balance i de følelsesmæssige reaktioner, der følger efter tabet. Reaktionen er kompleks med en lang række følelsesmæssige, tankemæssige, sociale og fysiologiske symptomer. Det kan være et svært, men vigtigt, skridt at tage hånd om sig selv og sine sorgreaktioner.

hænder

Områder

Livskriser

Svære følelser

Dødsfald

Skilsmisse

At miste

Forandringer

Livskriser

En livskrise kan ramme alle mennesker og opstår ofte i forbindelse med større livsændringer, som en skilsmisse, alvorlig sygdom, et jobskifte eller overgangen til pension. Når man oplever forandringer og kriser trænger de store spørgsmål sig ofte på og man kan miste fornemmelsen af meningen med livet. Hvem er jeg nu? Hvad skal jeg bruge min tid på? Har jeg levet det liv jeg gerne ville? Det kan være hjælpsomt, at tale med nogen, der ikke selv er følelsesmæssigt involveret i forandringerne. 

Dødsfald

At miste et menneske man elsker er svært. Uanset om døden er ventet eller kommer pludseligt. For nogen forløber sorgprocessen dog mere kompliceret. Dvs. at de naturlige sorgreaktioner og symptomer som voldsomt savn/længsel, søvnbesvær og generel mistrivsel og meningsløshed, ikke aftager, men bliver så vedvarende og gennemgribende, at den sørgende ikke kan komme videre uden behandling og man kan udvikle despressions lignende symptomer.

Kompleks sorg

Langt de fleste sorgreaktioner medfører psykisk belastning og forhøjet stressniveau, som aftager over tid. Men for nogle aftager sorgens smertefulde reaktioner ikke, og sorgen bliver ved med at være intens og endda invaliderende. Man har måske problemer med at fungere relationelt, socialt og arbejdsmæssigt. Når sorgen på den måde bliver årsag til nedsat livskvalitet og funktionsniveau, kan det få store konsekvenser for den sørgendes mentale helbred. 

Svære følelser

Nogle gange kan man skamme sig over sine sorgfølelser, der sagtens kan være fulde af had, selvdestruktivitet, skam, modsætninger eller bare være sårende overfor dem, man har en personlig relation til. Alt efter sorgens størrelse og kompleksitet kan det være problematisk at dele sine inderste tanker og følelser med venner og familie, i sær de mere ambivalente følelser der kan opstå i kølvandet på et tab. Lettelse, glæde, had som kan være svære at håndtere alene. 

Skilsmisse

Det er livsforandrende at blive skilt og ofte med et kaotisk virvar af følelser, som kan være svære at forstå og håndtere. Frygten kan fylde. For ensomheden, at bo alene, at deles om og undvære børnene. Hvad med vennerne, økonomien, boligen osv. Og mon der er en til mig derude? Det er vigtigt at tænke tankerne til ende, se frygten i øjnene så den ikke styrer dig og får dig til at blive i et usundt forhold, eller hvor kærligheden er død.

 

Forandringer

Forandringer i livet kan vække alle mulige følelser: angst for det ukendte, håb, og glæde relateret til fremtiden og sorg over det, man forlader. Til tider er følelserne så skræmmende, at vi kommer til at flygte fra dem og gøre alle mulige udenoms handlinger for ikke at mærke dem og bare være med dem. Følelser skal ikke fixes… de er naturlige og kan være en god guide til at leve et mere helt og levende liv. 

KONTAKT OS

ARNESTEDET

Østerbrogade 56D, Stuen

2100 København Ø

kontakt@arnestedet-kbh.dk

Telefon: 24 67 88 49

  • Facebook - Hvid Circle

Tak for din henvendelse.

bottom of page